stroa bg-bh stroa (1) strao4

Straô is een jaarlijks terugkerende traditie op Schouwen-Duiveland. Tijdens de straô gaan ruiters met hun versierde paarden in optocht naar het strand. De stoet wordt voorafgegaan door het plaatselijke muziekkorps. Op het strand aangekomen, leiden de ruiters hun paarden de branding in. Zo’n zout zeebad was een goed middel om de paardenbenen en -hoeven te reinigen van ziektekiemen, nadat de dieren een winter op stal hadden gestaan. De straô wordt in zes Schouwse dorpen nog altijd als een groot feest gevierd.

Traditiegetrouw begint de eerste straô 8 weken voor Pasen. Dit jaar zelfs nog een week eerder. De kalender voor 2016 is als volgt:
• Renesse: 23 januari
• Burgh-Haamstede: 6 februari
• Noordwelle 27 februari
• Scharendijke 5 maart
• Ellemeet 12 maart
• Serooskerke 19 maart

Uit: zeeuwseankers.nl

 

Leave a Reply