In de PZC van 8 juni 2021 wordt door Luc Oggel een heel artikel gewijd aan de Zeeuwse Bolus.  Hij reageert op de column in het Parool, van de Amsterdamse Mara Grimm. Mara Grimm vindt het onbegrijpelijk dat de Bolus alleen in Zeeland bekend is. Zij laat in haar column in weten, dat de Zeeuwse lekkernij landelijke bekendheid verdient.

Joop van Meijel ( bakkerij Meijel in Clinge) maakte zich al  zo’n vier jaar geleden sterk, om de Bolus als cultureel erfgoed te bestempelen. Joop is vijfvoudige Zeeuwse kampioen bolusbakken. Hij denkt dat een landelijke doorbraak niet weggelegd is voor dit typisch Zeeuwse gebak: ‘Voor bakkers buiten Zeeland is de Bolus gewoon niet rendabel….Een Zeeuwse themaweek zou wel kunnen werken’. Een bolus moet men immers kraakvers eten, want de volgende dag smaakt hij oud.

Woon je niet in Zeeland, maar zou je toch naar een verse bolus verlangen, dan staat een zeer goed recept (met tip) voor de Bolus in ons eigen Klara’s Kookboekje ! Klara's Kleine KookboekjeKLARAKOOKBOEKJE-PREVIEW-9

Weetjes over de Bolus:

De bolus is van origine Joods. In Zeeland werd de bolus voor het eerst gebakken in de eerste helft van de 17de eeuw, door Sefardische bakkers. Omdat aan het eind van de 16de eeuw de Joden door het nieuwe katholieke gezag werden vervolgd, vluchtten vooral de kapitaalkrachtige Sefardische Joden, Spanje en Portugal. Zij trokken naar het noordwesten van Europa en belandden o.a. in Middelburg. De Joodse begraafplaats in Middelburg herinnert nog aan deze Spaans- Portugees-Joodse gemeenschap. Deze Joodse bakkers legden het fundament voor de Zeeuwse Bolus. Behalve dat zij hun eigen eetcultuur meebrachten, moesten zij zich ook aanpassen aan de heersende eetgewoonten. Sommige veranderingen in hun eetcultuur hadden te maken met de beperkte beschikbaarheid. De veranderingen werden ook wel veroorzaakt door de hoge prijs van bepaalde ingrediënten. Zo was in het land van oorsprong de Bolus een feestgebak. De Bolus werd in allerlei varianten gemaakt. De basis bestond uit gistdeeg met daarin rozijnen of sukade, en werd gefrituurd of gebakken. Ook voor de huidige Zeeuwse bolus vormt gistdeeg de basis.

(Deze achtergrond informatie werd overgenomen uit de PZC, met als bron zeeuwseankers.nl )

 

Leave a Reply