Bent u het even kwijt wat de Corona-regels vanaf juli 2021 zijn?  Bijvoorbeeld wat de regels vanaf nu voor het afspreken met vrienden? Wat mag nog wel en waar moet je op letten?  Het NJI heeft het voor u op een rijtje gezet:

Mag ik een feest bij mij thuis organiseren voor vrienden?

Ja. Jonger dan 18 jaar? Dan hoef je geen afstand te houden van je leeftijdsgenoten. Komen er ook vrienden van 18 jaar of ouder? Zorg dat er voldoende ruimte is om afstand te houden.

Let wel op: het aantal besmettingen is flink gestegen in de afgelopen weken. Dat komt vooral door grotere groepen mensen die feesten en uitgaan. Het advies van de overheid is om op te blijven letten, feestje klein te houden en als je 18 jaar of ouder bent anderhalve meter afstand te houden.

Waar kan ik op letten als ik iemand thuis uitnodig?

 • Maak afspraken over de basisregels. Zoals handen wassen als je binnenkomt. Deel ook geen glazen of blikjes met elkaar.
 • Zet een raam open. Zo is de kans kleiner dat virusdeeltjes in de kamer blijven hangen.
 • Zorg dat degene die je hebt uitgenodigd thuis blijft als hij of zij (lichte) klachten heeft. Kijk op de website van de Rijksoverheid
  externe link

  met welke klachten je vrienden thuis moeten blijven. Herinner je vrienden van tevoren aan deze afspraak.

 • Je mag ook in coronatijd geen overlast veroorzaken. En je mag de publieke gezondheid of de veiligheid niet in gevaar brengen. Houd er rekening mee dat je een waarschuwing of boete kunt krijgen als je je hier niet aan houdt. Bijvoorbeeld als het te druk is.

Mag ik samen met mijn vrienden uitgaan of naar een festival?

Alleen de horeca met vaste zitplaatsen is open. Discotheken en eetcafés zijn dus dicht. Ook zijn er geen festivals waar geen vaste zitplaatsen zijn. In ieder geval tot en met 13 augustus. Je mag nog wel naar bijvoorbeeld theatervoorstellingen of concerten, maar alleen als het met zitplaatsen is en op anderhalve meter. Je kan wel thuis een klein feestje geven. Lees het antwoord bij de vraag Mag ik een feest bij mij thuis organiseren voor vrienden?

NOS op 3 legt uit wat de grootste obstakels zijn voor een festivalzomer

Wat kan ik doen of zeggen als mijn vrienden zich niet aan de coronaregels houden?

Dat is een moeilijke situatie. Het zijn niet voor niets je vrienden: ze zijn belangrijk voor je. Het kan lastig zijn om je vrienden aan te spreken als jij je wel aan de regels wil houden. Bovendien kan het makkelijker zijn om je dan ook maar niet aan de regels te houden. Toch is het belangrijk om goed na te denken over of je er toch iets van wil zeggen. Anders weten ze niet hoe jij er over denkt en kunnen ze hier ook geen rekening mee houden een volgende keer. Maar hoe doe je dat?

 • Het kan helpen om het gesprek te beginnen met wat je zelf graag wil doen. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: Ik vind het goed om me aan de regels te houden.
 • Je kunt je boodschap wat kracht geven door dat uit te leggen. Je kunt bijvoorbeeld zeggen dat je bang bent om ziek te worden, andere mensen ziek te maken of dat je geen boete wil krijgen.
 • Wanneer je zegt wat je belangrijk vindt, omdat je dat echt voelt, komt het bij je vrienden ook overtuigend over. Dat zullen je vrienden zeker waarderen! Misschien ben je ook wel een voorbeeld voor iemand anders in je vriendengroep, die het eigenlijk niet durft te zeggen.

Vind je het toch nog lastig om te zeggen dat jij je wel aan de regels wilt houden? Suggesties voor hoe je kunt reageren vind je op de website coronaconflict.nl   Je kunt daar ook een stickerpakket downloaden voor WhatsApp.

Kan ik buiten afspreken met vrienden?

Ja. Er zijn geen regels meer over maximale groepsgrootte. Ben je jonger dan 18 jaar? Dan hoef je geen anderhalve meter afstand te houden van leeftijdsgenoten. Ben je 18 jaar of ouder? Dan houd je wel afstand.

Hier let je op als je buiten afspreekt:

 • Is het druk op de plek waar je hebt afgesproken? Keer om en zoek een andere plek.
 • Zorg dat andere mensen genoeg ruimte hebben om anderhalve meter afstand te houden.
 • Geef elkaar geen hand.
 • Heb je (verkoudheids)klachten. Blijf dan binnen. En laat je testen. Kijk op de site van de rijksoverheid
  externe link

  voor een overzicht van de klachten die wel/niet bij corona horen.

 • Is er iemand bij jou thuis met verkoudheidsklachten
  externe link

  én meer dan 38 graden koorts en/of benauwdheid? Dan moet je binnen blijven. Als uitzondering mogen huisgenoten zonder verkoudheidsklachten wel snel een boodschap doen.

Mag mijn vriend of vriendin bij mij blijven slapen?

Ja dat mag. Let hier op:

 • Spreek niet af als een van de twee klachten heeft. Of als iemand bij een van jullie  thuis koorts heeft of benauwd is.
 • Zorg er voor dat je vriend of vriendin anderhalve meter afstand houdt van je vader en moeder of huisgenoten van 18 jaar of ouder.
 • Maak deurklinken, de wc en de badkamer schoon.

Kan ik op vakantie?

Ja. Dat kan. Bekijk wel goed de kleurcode van het land waar je heen wilt. Let op: er gelden in elk land andere voorwaarden over inreizen. Bereid je goed voor!  Kijk voor de reisadviezen van alle landen op de website van nederlandwereldwijd

Houd er rekening mee dat als je op vakantie gaat naar een land met kleurcode oranje of rood dat de kans groot is dat je zorg- of reisverzekering niet betaalt als je schade hebt. Of als je medische kosten maakt doordat je bijvoorbeeld op vakantie corona krijgt.

En denk eraan: er is nog niks zeker. Veel reisorganisaties hebben ondertussen garanties ingebouwd. Soms kun je gratis annuleren of krijg je een voucher als je vakantie niet door kan gaan.

Als je binnen Nederland op vakantie wil, kan je dat gaan plannen. Maar onthoud: je bent niet de enige. Als je gaat houd je dan aan de basisregels en blijf zoveel mogelijk op je vakantieadres.

En uiteraard zijn Grand Balconia of Tuinesië ook opties. Bestel een kuub zand en een opblaasbadje, zet je tent op  (ook als je een beetje moet proppen) en kook de hele week Italiaans, of kook uit ons Klara’s kookboekje !

KLARA ZO STERK ALS HAAR HOEVEN!

Voor meer informatie over reizen en vakantie kan je terecht op de website van de rijksoverheid

 

Leave a Reply