Edwin-Kleijn-van-de-Catharinahoeve-in-Waterlandkerkje-proeft-een-van-zijn-druiven-foto-Omroep-Zeeland

Net als de andere Zeeuwse wijnboeren, heeft Edwin Kleijn van Zorgboerderij Juutsom  hoge verwachtingen van de druivenoogst 2022. Met name geldt dit voor Zeeuwse rode druiven. Rode druiven doen het altijd wat moeilijker in een zeeklimaat als Zeeland. Met name bij een regenachtige zomer. Edwin: ,,Warme zomers zijn ideaal voor onze rode Rondo druiven. We maken er onder meer onze ‘Blomme’ van”. Met een zomer als deze, wordt de fenolische rijpheid van de druiven, voor de rode wijnen uitstekend! Een warme zomer betekent dat de schil goed rijpt. Die rijpheid is belangrijk, want in de rijpe schil ontstaan de beste aroma’s. De kwaliteit en de rijkdom van die aroma’s  zorgen voor de complexiteit van de wijn. Daarna volgt het belangrijke rijpingsproces van de wijn. ”Twee jaar wordt onze rode wijn op eiken vaten gerijpt. Onze ‘Blomme’ wordt zeker een mooie bewaarwijn !”

Voordat het weer omslaat moet 90 procent van de druiven geoogst zijn. Op de Catharinahoeve helpen de cliënten van Juutsom mee om de druivenoogst binnen te halen. Het is een gezellig en rustgevend werkje in de buitenlucht, waar ook veel vrijwilligers aan meewerken.

Stichting Klara wenst alle plukkers en pluksters een fijne oogsttijd !

Lees ook het artikel in de PZC van zaterdag 24 september, waar naast andere wijnboeren, ook Edwin Klein zijn verhaal doet:

http://https://www.pzc.nl/schouwen-duiveland/met-dank-aan-de-warme-zomer-doen-zeeuwse-wijnboeren-een-vreugdedansje-2022-wordt-een-topjaar~a24e6172/?cb=d5ca4d7b9492d4e65001d1cebce19c98&auth_rd=1

Leave a Reply